En families verste mareritt.

I den nye Netflix-serien blir familien Miller konfrontert med en brutal oppvåkning. En morgen stormer politiet huset deres, arresterer familiens 13 år gamle sønn, og tiltaler ham for drap. Men han er jo bare et barn?
Alvorlige anklager
I sjokk, vantro og forvirring følger familien panisk etter til stasjonen. Far Eddie (Stephen Graham), mor Manda (Christine Tremarco) og storesøster Lisa (Amelie Pease) forsøker febrilsk å forstå hva som har skjedd. Hvordan kan den tilsynelatende blåøyde, barnslige og uskyldige sønnen Jamie (Owen Cooper) anklages for drap. Og hvem skal han ha drept?
Etterforskerne (Ashley Walters og Faye Marsay) forklarer at Jamie er tiltalt for å ha drept en klassevenninne, og at dette skal ha funnet sted kvelden før. En rekke prosedyrer igangsettes uten at Jamie eller faren kommer seg over sjokket. Bildet av en spe gutt som får sine rettigheter opplest, kroppsvisitert, og spurt om han har advokat er både rystende og forstyrrende.
Den britiske krimen
Britisk krim kan falle i en av to hovedgrupper; koselig eller bekmørkt. Førstnevnte er den klassiske påskekrimmen, typ Poirot, Miss Marple, og omhandler som regel overklassen. Den har også lite fokus på makabre detaljer og vold, og mer på personlige intriger og koselig stemning. Selv drap kan diskuteres over en kopp te. Sistnevnte er som regel lagt til arbeiderklassebyer, og skildrer større problemer som kan drive vanskeligstilte briter til å begå forferdelige handlinger. Her er Sherwood (2022), The Light in the Hall (2022) og den misvisende titulerte Happy Valley (2014-2023) gode eksempler. Disse kan anbefales for deg som vil ha en sosialrealistisk påskeferie fra helvete. Det er også her Adolescence faller inn.
Ikke hvem, men hvorfor
Adolescence faller ikke under den klassiske krimsjangeren whodunnit. Spørsmålet i denne krimen er ikke nødvendigvis «hvem», men «hvorfor». Hva er det som former barn, og hvordan de behandler hverandre. Etterforskerne oppsøker Jamies skole, og vår opplevelse av kaotiske klasserom, vanskeligstilte elever, mobbing, netthets og ropende lærere vil trigge aggresjon og angst i de fleste.
Adolescence betyr jo ungdom, og beskriver den litt flytende og udefinerbare prosessen hvor barn blir til voksne. Denne serien handler kanskje om et barn, men tematikken er voksen, og diskuterer arv og miljø, fattigdom og giftig maskulinitet på en høyaktuell og skremmende måte.
Ambisiøst virkemiddel
Hver episode i Adolescence er filmet i én sammenhengende tagning. Hver episode utspiller seg også på et nytt sted, og vi følger sakens reise gjennom flere faser og institusjoner. Dette virkemiddelet er både ambisiøst og, i denne serien, effektivt. Her er det ikke snakk om form over funksjon, og one-shotene er imponerende, effektive og mesterlig koreografert. Familiens panikk, kaoset på politistasjonen, og alle de forskjellige yrkene involvert i en arrest kommer som nye, angstinngytende slag for både familien Miller og seeren. Plutselig kommer kroppsvisitasjonen, så skal man snakke med en advokat, ta fingeravtrykk, og navigere tilsynelatende endeløse trange ganger.
Spesielt episode 3 er en imponerende prestasjon, hvor Jamie evalueres av psykologen Briony Ariston (Erin Doherty). Hennes spørsmål og formuleringer i møte med en nå institusjonalisert gutt er en gripende tenniskamp hvor konfrontasjonene, temaene og makten stadig hopper frem og tilbake. Coopers evne til å holde denne prestasjonen gjennom en tagning over så lang tid er spesielt imponerende gitt hans unge alder.
Bak kamera
Den meriterte nordengelske skuespilleren og produsenten Stephen Graham spiller ikke bare Eddie Miller. Sammen med Jack Thorne er han også seriens medskaper. Adolescence er regissert av Philip Barantini, som tidligere har brukt oneshot-tagninger i den BAFTA- og BIFA-nominerte filmen Boiling Point (2021), hvor Graham spilte hovedrollen.
Serieskaperne hadde et klart tema for serien. Målet var å spørre:
- Hva er det som skjer med våre unge menn i disse dager, og hva slags press får de fra andre ungdommer, fra internett, fra sosiale media?’ Og dette presset fra alle disse tingene er like vanskelige for barn her som verden over, sier Graham i et intervju med Netflix.
Adolescence er spennende og underholdende tross den mørke og alvorlige tematikken. Skuespillerprestasjonene er imponerende, og spesielt far og sønn Miller representerer to generasjoner av maskulinitet og mannsrollen, og hvilke forventninger og faktorer som former menn. Jeg vil absolutt anbefale serien, men kanskje ikke i påskeferien. Her blir ingenting bedre med en kopp te.

Skaper: Stephen Graham og Jack Thorne
Skuespillere: Stephen Graham, Ashley Walters, Erin Doherty, Faye Marsay, Owen Cooper
Sjanger: Krim/Thriller
Premiere: 13.03.2025 (Netflix)
Comments