top of page

Anmeldelse: Kaptein Sabeltann og Grevinnen av Gral

Forfatterens bilde: Tore Andre ØyåsTore Andre Øyås
Sjørøver, grevinne, barn og trønderkokk i skjønn forening.


©Nordisk Film Distribusjon
©Nordisk Film Distribusjon


Sagaen om kaptein Sabeltann seiler videre når han denne gang får kamp om makten over de syv hav. Sibylla, Grevinnen av Gral, utfordrer ham nemlig brutalt og overlegent, og med hjelp fra en diger og fryktinngytende drage, starter hun en kamp for å ta over damedømmet både til lands, som til vanns. 


Kaptein Sabeltann og Grevinnen av Gral er Quisten Animasjons oppfølger til sin egen Kaptein Sabeltann og den magiske diamant som kom i 2019. Flere av de samme karakterene fra Sabeltann-universet returnerer, mens noen nye også er kommet til. 


I sentrum står lille Pinky og Ravn, to venner som begge bor i sjørøverlandsbyen Abra Havn hvor Sabeltann regjerer. Når skuta hans i Den sorte dame en dag blir ranet av mystiske sjørøvere, må Pinky og Ravn engasjere hele mannskapet på skuta for å kjempe imot det som er handlinger igangsatt av Grevinne Sibylla. Ved å forhekse sine undersåtter med en magisk drikk, blir de hennes motstandsløse nikkedukker som gjør akkurat hva hun beordrer dem til. Når så Pinky plutselig også blir kidnappet, er det hele del av en plan for å overta både Den Sorte Dame og hele Abra Havn!


Noe av det første som slår oss med denne nyeste filmen er hvor vital, lys, fargespekket og energismittende den er. Det er kanskje lett å tenke at en fargerik animasjon nærmest automatisk er slik sprakende, men mang en animasjon klarer ikke å formidle levende karakterer og samme nivå av energi som her. Animasjonen er ikke nødvendigvis veldig detaljert verken i forgrunnen, i dybden eller i lagene, men likefullt morsom og særegen i utforming av landskap, skuter, dyr og karakterer. Humornivået føles også å treffe både ung og gammel, mens tempoet og narrativet forflytter seg i god fart, uten at det oppleves helt hysterisk heller, slik andre barnefilmer igjen kan ha en tendens til. 


Mye av det som forsterker disse kvalitetene ligger også i de norske stemmene som bidrar med særpreg og vidd. Spesielt én karakter her, i en mildt sagt eksentrisk kokk med trønderdialekt, byr på mang en lattermild scene og det som skal vise seg å være selve nøkkelen til hele sjørøverkrigen. Hvorvidt trøndere er så glade for å (igjen) bli portrettert slik som dette, er en annen sak som nok mest vi voksne setter spørsmålstegn ved.


Barna vil nok derimot le godt av både ham og mange av de andre karakterene her som er passe skrudde, både i manus og fremtoning. Tidvis kan filmen minne litt om de herlig ville og eksentriske Knutsen & Ludvigsen-filmene, to filmer som bød på noe av det absolutt herligste undertegnede har sett innen animasjon, i hvert fall her til lands. At man ikke har tatt den like mye ut med Kaptein Sabeltann er forståelig, men på den annen side hadde det heller ikke skadet. Barn elsker skrudd humor, noe vi voksne også absolutt kan gjøre. 


Det er nemlig litt ironisk at hovedkarakterene i Pinky og Ravn egentlig også blir de kjedeligste - klassiske streite, stødige og etiskmorlaske midtpunkt som skal fungere som trygge veiledere og forbilder i sentrum. Likevel - det er jo de ville og gale karakterene som nok huskes best, inkludert den store og ruvende Sabeltann. 


Det er forresten litt fascinerende å  se ham i denne filmen, for han fremstår ikke særlig verken sjarmerende, ei heller som et godt forbilde. Har han alltid vært slik? Jeg undres, og prøver å tenke tilbake på hans over 30 år lange liv her til lands. Det er nemlig få flatterende sider ved ham å spore, noe som får oss voksne til å tenke og lure på om han kanskje har mistet litt grepet? Han bare er der, liksom, som en selvfølge. Er karakteren så veletablert at han ikke trenger å ha noe mer ved seg, enn nærmest kun sin fremtoning og utseende? Heltene i filmen er jo strengt tatt de andre karakterene, og ikke han. Samtidig er heller ikke Sibylla, hans nye erkenemesis særlig mindre overflatisk, noe som gir historien et litt vel lettvindt preg. Her går det i klassiske “jeg vil ha all makt, over alt og alle!”-motiv, og egentlig lite annet. 


Men pytt, pytt. Slike ting blir underordnet når såpass mye fungerer så godt. De fleste små barn vil nok uansett fryde seg underveis i det som er en akkurat passe lang film av bedagelige 70 minutter. Dette bør også smitte og fenge også utenlands, for universet med Sabeltann og Co kan dels minne om internasjonale suksesser som Dragetreneren og en bråte med liknende animasjonslandskap. Filmen legger dessuten opp et godt grunnlag for utvidelser, både innen dette filmuniverset, og i Dyreparken. Jeg tipper derfor vi får se mer av både Sabeltann, Pinky, Ravn, og kanskje også en viss latterlig trønderkokk.



 
Ski

Regissør: Rasmus Sivertsen, Yaprak Morali, Are Austnes

Norske stemmer: Kyrre Haugen Sydness, David Leander Helgor, Sienna Rosie Schei, Håvard Bakke, Lisa Stokke, Jan Martin Johnsen, Fridtjor Stensæth Josefsen, Nils Jørgen Kaalstad, Jeppe Beck Laursen, Charlotte Frogner, Terje Formoe, Jakob Oftebro, Espen Sandvik, Lars- Petter Iversen

Sjanger: Barn / Animasjon / Familie

Lengde: 1 t, 17 min

Nasjonalitet: Norge

Distributør: Nordisk Film Distribusjon

Premiere: 07.02.2025


 


Comments


Commenting has been turned off.

Det siste innen film, TV og litteratur rett i innboksen!

Narrative.no
post@narrative.no

Takk for at du meldte deg på!

bottom of page